Echipele sunt ca triburile, au nevoie de
simboluri,
au nevoie de continuitate,
au nevoie de predictibilitate,
au nevoie de conectare
și au nevoie de … hai să le numim ritualuri.
Un ritual pe care ți-l propun pentru echipa ta, unul care aduce atât conectare între membrii echipei, cât și conectare a ta cu membrii echipei, este momentul cadranelor.
Imaginează-ți că în ședințele pe care le faci, aproape sigur sunt concentrate pe ceea ce voi ați putea să faceți mai bine, pe ceea ce nu merge și trebuie îmbunătățit, ai include și momentul în care pui două- trei întrebări și oamenii tăi vor răspunde cu cea mai mare sinceritate.
Prima întrebare este: cu ce contribuie eu cu adevărat în acea echipă?
Si ar fi frumos să ai curajul să le ceri oamenilor să pună răspunsul pe hârtie mai întâi sub forma unui desen, a unui singur simbol desenat. Și abia după aceea, după ce toată lumea a desenat, să și spună în cuvinte ce reprezintă simbolul.
A doua întrebare este: ce nu dai acestei echipe, deși ai putea?
Și, la fel, să le ceri întâi să-ți răspundă prin desenul acela simbolic și apoi să verbalizeze.
Vei fi surprins ce lucruri interesante apar la suprafață, vei prelua multe informații despre multe lucruri pe care nu le cunoșteai în echipa ta, despre aspecte care trenează și au nevoie de o rezolvare.
Dacă chiar vrei să mergi și mai departe, poți să pui și întrebarea oarecum clasică
Ce aștepți tu de la echipa ta?
Cu același fel de a răspunde.
E o întrebare bună pentru ca, după aceea, tu, ca lider, să discuți despre așteptări, despre cât de neproductiv este să aștepți ceva de la cineva într-o anumită formă, pentru că nimeni nu are cum să să știe ce aștepți dacă tu nu spui care este așteptarea ta.
Astfel, oamenii știu mai bine unii despre ceilalți, care le sunt butoanele ce pot fi apăsate și care sunt acele aspecte pentru care ei ar avea nevoie poate de un mic imbold ca să contribuie mai mult.
Testează.
Repetă.
Repetă acest ritual o dată pe lună, dar în fiecare lună.
Vezi ce se întâmplă.
Garantez că se întâmplă!