Potrivit legii 448/2006 angajatorii care au peste 50 de angajați și nu integrează persoane cu dizabilități în companie plătesc lunar un fond de handicap. Însă din 21 august 2020 au din nou posibilitatea să achiziționeze produse/servicii de la unități protejate, adică companii în cadrul cărora sunt integrate persoane cu dizabilități.
Sunt în acest moment 324 de unități protejate în toată țara. Sub 10 oferă servicii de training, coaching, teambuilding ca unități protejate.
Ce e bine să ai în vedere înainte de a face achiziția de la unități protejate:
-
- Poți folosi jumătate din suma lunară datorată pentru fondul de handicap;
- Produsul/serviciul achiziționat trebuie să fie realizat de unitatea protejată și nu intermediat de aceasta, așa că cere acte doveditoare care să arate că unitatea protejată realizează produsele;
- Asigură-te că unitatea protejată este reglementată după noile norme, deci autorizația nu este mai veche de 3 ani.
Care sunt pașii pe care să îi urmezi pentru a face o achiziție de la unitățile protejate și ce acte sunt necesare pentru deducerea fiscală:
-
- Caută lista unităților protejate în Registrul unităților protejate, disponibil pe site-ul Ministerului Muncii.
- Contactează unitatea pentru a cere mai multe informații despre produse/servicii.
- Stabilește o întâlnire pentru acordul de parteneriat pe care îl vei folosi ulterior pentru a dovedi fiscal achiziția.
- Fă deducerea fiscală. Pentru asta ai nevoie de: acordul de parteneriat încheiat între companie și unitate protejată, menționând și domeniile de activitate ale unității protejate; factură; dovada plății.
- Pentru a încheia procesul, completezi formularul 100 – “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, mai precis secțiunea f) “vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate”.