Decizii și alegeri. Personale și profesionale

Îmi amintesc de un discurs al Mihaelei Tatu pe care l-am ascultat pe viu cu mai mulți ani în urmă. Vorbea despre cum în acel moment al vieții ei nu mai lua decizii, ci făcea alegeri. Deciziile sunt despre trecut, spunea ea, și dădeam toți cei din sală din cap a înțelegere. Habar nu aveam, nu înțelegeam nimic, dar disimulam.

Acum, ani mai târziu, după o perioadă îndelungată de autoinvestigare pe de o parte și de lucru cu clienții mei pe de altă parte, pot spune că nu mai disimulez pentru că am înțeles. Și aplic ceea ce am înțeles.

Decizia…

Decizia este o hotărâre luată în urmă unui proces de analiză /evaluare/deliberare bazat pe fapte și date din trecut. De aceea, o dată în plus, oamenii consideră experiența că fiind foarte valoroasă, ea contribuind astfel la calitatea deciziilor pe care semenii noștri le pot lua.

Pornind de la această definiție, ne putem întreba ce este ceea ce fac adolescențîi când au de luat o decizie? ei neavand  foarte multă experiență trăită. Sau când un adult, spre stupefacția tuturor celor din jurul lui, se aruncă într-o activitate profesională cu totul nouă despre care știe foarte puțin și doar în teorie. Pe baza definiției de mai sus, putem spune că nu este o decizie ceea ce ce el manifestă. Atunci ce este?

Este o alegere.

Este acel pas pe care omul îl face pe baza unui îndemn interior care nu se raportează la nimic din exterior, ci doar la el însuși și interiorul lui. Aceasta este alegerea. Singurul răspuns la întrebarea De ce ai ales să faci ceea ce ai făcut? este Pentru că așa vreau eu. E un răspuns care ne stârnește parcă ceva revoltă și îl considerăm manifestarea unui râzgâiat. Pentru că așa am fost programați să credem prin raportare la tot ceea ce am văzut în jurul nostru. În realitate, răspunsul este forma exprimată în cuvintele cele mai simple a liberului arbitru. Așa vreau eu!

Când luăm decizii, lăsăm puțin loc noutății pure, varietății, experimentării pentru că tot ceea ce decidem se bazează pe ceva deja trăit care ne-a servit sau care ne-a dat o lecție.

Când alegem, creăm de la zero!

Nu știm ce va fi, cum va fi, dar ne asumăm să construim un nou viitor pentru noi pentru că așa simțim! Acesta este genul de informație pe care o primim când ne ascultăm inima. Rațiunea vine apoi, prin toți inamicii din mintea subconștientă, și pune sub semnul întrebării alegerea. Mintea noastră vrea mereu și mereu să se asigure că ceea e urmează să se întâmple este benefic și revelator pentru noi. Are nevoie de o mărturie sau dovadă. Nu există dovezi pentru că nu ai mai trăit ceea ce tocmai ai ales, omule!

Avem însă numeroase testimoniale despre câtă suferință există în lume tocmai din pricina alegerilor înnăbușite din cauza lipsei de dovezi că ar fi bune.

Există o vorba între coachi. După 2-3 sesiuni de coaching de orice natură, orice coaching devine life coaching. În business, ai de luat decizii sau de făcut alegeri.

Managerii iau decizii, liderii fac alegeri.

În antreprenoriat, este cu atât mai mult despre alegeri și despre cât de pregătit este antreprenorul să își asculte vocea interioară care îi vorbește despre aceste alegeri. Este despre cum micul antreprenor poartă când pălăria de antreprenor, când pe cea de manager și cum le amestecă luând decizii când ar trebui să facă alegeri și invers.

În conducerea echipelor este despre alegeri pentru ca echipa să devină mai puternică. Și despre decizii când ea a devenit deja destul de slabă și nu se mai poate face foarte mult.

Te invit și pe tine să te întrebi care este ultima alegere pe care ai făcut-o și ce s-a schimbat în viața ta de atunci?

Similar, care este ultima decizie pe care ai luat-o și pe ce anume ai fundamentat-o?

Nu în ultimul rând, care este alegerea pe care nu ai făcut-o? și ți-a marcat viața astfel încât în secret nu încetezi să te gândești la ea și la cum ar fi fost viață ta dacă aveai curaj.

Noteaza. Pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HAI SĂ NE CUNOAȘTEMMă găsești on-line
Află mereu informații și sfaturi utileAbonează-te la NEWSLETTER!

    Copyright by OLIVIA PODOBEA. All rights reserved.

    Made by Your Image

    en_USEN