Este în regulă să pui limite - OliviaPodobea

Eu sunt Mihaela, iar acest articol este adresat mai ales pentru femei

Cred ți sa întâmplat și ție ți fie greu pui anumite limite atât în viața personală, cât și în viața profesională și în unele momente când ești nevoit spui NU te simți vinovat sau poate insuficient de bun pentru nu ai reușit îți organizezi timpul atât de bine încât fii de ajutor celui care îți cere. 

 Însă, trăim într-o perioadă în care timpul este elementul cel mai prețios și poate fi dificil să găsești echilibrul între dorința de a face mai mulți bani, dorința de a ajuta sau cea de a avea timp pentru tine. Tocmai de aceea cred că este important să stabilești anumite limite, să îți definești prioritățile pentru tine și să fii împăcat cu asta.  

 Pentru a fi eficient din punct de vedere profesional, este important ca înainte de toate să îți rezolvi responsabilitățile tale recurente și prioritățile, iar abia după aceea, dacă simți că mai poți aduce aport, poți să  preiei responsabilități suplimentare. Așadar, dacă sunt momente în  care simți că nu poți face sarcini suplimentare, discută cu superiorul tău și argumentează punctul tău de vedere. În acest fel el va ști mult mai bine care îți sunt limitele și își va da seama cum trebuie să procedeze în viitor prin astfel de cazuri.  

 O altă limită ce ar putea să-ti fie de ajutor la locul de muncă este aceea dintre activitatea profesională și viața personală. Am tot vorbit foarte mult în newsletterele trecute despre empatie și cunoaștere între colegii cu care lucrezi, însă această cunoaștere trebuie făcută în limitele pe care celălalt ți le dictează.  

 Nu încerca să pătrunzi mai mult decât este cazul în viața personală a celor din jurul tău și nici nu te simți forțat să spui lucruri personale colegilor din echipă, dacă nu te simți confortabil cu acest lucru. Este perfect în regulă să îți discreția când vine vorba de viața personală și să discuți doar de aspecte profesionale, dacă așa te simți tu confortabil. 

 Când vine vorba de discuții, uneori se poate ajunge la bârfă sau conversații neconstructive. Acestea de cele mai multe ori au la bază o mulțime de elemente negative și un spirit critic, de aceea cel mai bine este să încerci să le eviți. Chiar dacă poți părea ușor arogant, în momentul în care te afli într-un grup și se discută despre o altă persoană fără prezența acesteia, spune că nu dorești să participi la o astfel de discuție și roagă pe ceilalți să schimbați subiectul. Eu una consider că acest mod de abordare este unul sănătos atât pentru tine ca persoană (pentru ca nu te încarci cu negativitate), cât și pentru ceilalți membri ai echipei, deoarece astfel reușiți să rămâneți transparenți și să puteți discuta și de aspectele negative  într-un mod plăcut și constructiv în același timp. 

 

Tu  ce limite ai mai pus când vine vorba de activitatea ta profesională? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CONTACTOLIVIA PODOBEA
HAI SĂ NE CUNOAȘTEMMă găsești on-line
Află mereu informații și sfaturi utileAbonează-te la NEWSLETTER!

Copyright by OLIVIA PODOBEA. All rights reserved.

Made by Your Image

ro_RORO