Corporație sau o afacere mică? - OliviaPodobea

 

Să lucrezi într-o corporație poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă ești genul de persoană căreia îi este greu să ia anumite decizii și are nevoie mereu de susținerea celor din jurul său. Din punctul meu de vedere, corporația se aseamănă cu un oraș, iar afacerile mici se aseamănă cu viața la sat.

 

Într-un oraș fiecare își vede de viață și sunt momente în care nici măcar nu-ți cunoști vecinii, pe când la sat fiecare se cunoaște cu fiecare, există o uniune,  mai mult sprijin și timpul nu trece la fel de repede, însă poate fi greu să te adaptezi într-un alt mediu, atunci când este cazul. Asemeni vecinilor de la oraș, într-o multinațională de foarte multe ori nu ajungi să îți cunoști toți colegii, chiar și după ani de muncă în același loc.

Responsabilitățile sunt bine trasate și, după perioada de început, de cele mai multe ori trebuie să te descurci singur și să îți asumi ceea ce faci. Ce e drept, poți să avansezi bazându-te pe propriile tale cunoștințe, poți jongla între proiecte și poți ajunge acolo unde îți dorești din punct de vedere profesional, pe când într-o afacere mică de foarte puține ori ai posibilitatea de a crește, sunt momente în care cei din jur sunt mult mai interesați de viața ta personală decât de performanțele tale în cadrul activității pe care o faci și cunoști toate persoanele din jurul tău.

 Ca orice lucru, fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Însă înainte de a porni pe un drum este bine să te gândești care este locul în care te regăsești cel mai mult și unde crezi că îți poți pune în valoare mai bine abilitățile și cunoștințele pe care le ai.  Cel mai bine poți să definești locul potrivit după ce experimentezi ambele tabere (spun asta din propria experiență).

Primul meu loc de muncă a fost într-o companie cu mai puțin de 100 de angajați. A fost un loc în care am putut să îmi cunosc propriul stil profesional, făcut cunoștință cu limitele mele și am crescut mai mult personal decât profesional. În momentul în care mi-am dat seama că nu am cum să mă dezvolt profesional am ales să îmi continui activitatea într-o multinațională care m-a provocat încă din prima clipă, m-a făcut să ies din zona de confort și m-a făcut să fiu mai încrezătoare în cunoștințele pe care deja le acumulasem.  Totuși, cred că alegerea dintre cele două depinde și de momentul în care te afli din punct de vedere profesional și care sunt prioritățile pentru tine.

Eu după ce am trăit ambele experiențe poți spune că ordinea potrivită pentru mine a fost angajarea într-o afacere mică, iar după aceea trecerea la corporație. Îmi place să explorez și să am posibilitatea să cresc, însă munca într-o companie mică m-a ajutat să  capăt mai multă încredere în mine, pentru că adaptarea a fost făcută mult mai lent, sprijinul a fost mai intens și nu am fost aruncată direct într-o lume necunoscută.

 

Tu cum vezi situația și în ce tip de companie simți că te regăsești mai mult?

 

Mihaela 

(…angajată în ambele)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CONTACTOLIVIA PODOBEA
HAI SĂ NE CUNOAȘTEMMă găsești on-line
Află mereu informații și sfaturi utileAbonează-te la NEWSLETTER!

Copyright by OLIVIA PODOBEA. All rights reserved.

Made by Your Image

ro_RORO