Olivia Podobea Lasă-te sprijinit! - OliviaPodobea

Dacă ai lucrat cu mine, știi deja că spun mereu că:

Nu învățăm din experiență(e), ci din momentele când ne oprim și reflectăm la ce am experimentat. De aceea, voi realiza o serie de articole și astfel să contribui la atingerea planurilor tale.

Îmi propun să te provoc și să răsucesc cuțitul în rană din când în când. Ca să se vindece, rana trebuie curățată și asta presupune și să curgă sânge.

Prima răsucire și prima reflecție pe care ți-o propun este următoarea:

Cu cât știi mai multe, cu atât mai puține vezi. 

Dacă ești experimentat în ceea ce faci sau mai ales dacă ești om cu vechime în companie, vei crede probabil ca toată lumea că știi tot ceea ce este de știut în domeniul tău și în activitatea ta. Probabil e adevărat, nu contest.

Ceea ce te provoc eu să te întrebi este

Când te-ai oprit ultima dată să te întrebi dacă poți face și mai bine și mai eficient ceea ce faci? 

Aproape sigur nu te-ai mai oprit de mult timp. Văd asta la majoritatea managerilor cu care lucrez și lucrez cu mulți. Sunt atât de prinși în ceea ce fac încât doar gândul că ar mai avea ceva de învățat sau de eficientizat îi deranjează. Mai rău, având succes făcând mereu aceiași pași, ajung să creadă cu convingere că totul este perfect și că nimeni în plus (sau în minus) nu este necesar.

Sper ca tu să nu fi la fel ca ei. 

Nu putem vedea la noi lucrurile pe care le văd cei din afara arealului nostru – din afara echipei, din afara familiei, din afara noastră ca ființe. Devenim atașați de ceea ce suntem, de ceea ce am realizat, de ceea ce gândim noi înșine și ne luptăm să păstrăm ce am construit până la momentul x.

Semnalul că a trecut deja momentul când ar fi trebuit să te oprești să cauți noi căi este repetarea unor situații care te deranjează. Ele există de mult timp în viața ta, cu siguranță, dar acum ai ajuns să le observi pentru că acum te deranjează suficient de tare. În acest moment, vei vrea cu siguranță să nu dureze o veșnicie să identifici ce nu merge și mai ales care este modelul pe care tu îl folosești, dar nici nu îl mai conștientizezi tocmai pentru că îl folosești de mult timp. Așa e?

Concluzia reflecției de lunea asta – lasă-te sprijinitDAR ATENȚIE – nu de cineva din domeniul tău. Va vedea aceleași lucruri ca tine, va merge pe aceleași cărări ca și tine, cu mici variațiuni, tocmai pentru că, știind domeniul, știe și problemele, știe ce a încercat până în prezent și… cu cât știi mai multe, cu atât mai puține vezi. Are același orizont ca și tine.

Lasă-te sprijinit de cineva care nu e atașat de domeniul tău și care se uită la situația pe care vrei să o rezolvi din altă perspectivă. Testează. Nu detaliez mai mult. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CONTACTOLIVIA PODOBEA
HAI SĂ NE CUNOAȘTEMMă găsești on-line
Află mereu informații și sfaturi utileAbonează-te la NEWSLETTER!

Copyright by OLIVIA PODOBEA. All rights reserved.

Made by Your Image

ro_RORO