De data aceasta însă, ca manager, te invit să studiezi chiar tehnica greșelii gestionabile și să vezi ce rezultate benefice poate produce pentru tine și echipa ta.
Voi folosi o situație ipotetică, de fapt, un exemplu pe care l-am primit la rândul meu cu mulți ani în urmă într-un curs de management.
Era vorba despre un director general al unui foarte mare ONG care, la un moment dat, găsește pe jos în biroul unuia dintre angajații săi certificatul de naștere în original al unui copil. ONG-ul respectiv se ocupa cu plasarea către familii și către case maternale a unor copii orfani. Pierderea unui certificat de naștere în original însemna blocarea activităților pe care ei le aveau de desfășurat în acel moment și, bine înțeles, foarte mult timp și foarte multă sudoare pentru depășirea birocrației și mai stufoase la acel moment pentru obținerea unui duplicat al acestui certificat.
În acel moment, ne povestea trainerul, managerul respectiv avea două variante: fie mergea în acea clipă la angajatul său și, cu certificatul în mână, îi arăta că a făcut o greșeală, că a pierdut acel act și îi vorbea despre impactul negativ pe care fapta lui l-ar fi putut avea, dacă el nu ar fi găsit certificatul
fie
varianta pentru care a și optat managerul în cauză, și anume: aceea de a nu spune nimic, de a lăsa angajatul să ajungă în fața acelor autorități unde trebuia să depună dosarul respectiv, să fie respins dosarul, să se întoarcă la birou, să caute certificatul, să treacă prin emoția respectivă a conștientizării că ar fi putut să piardă certificatul și să fie forțat să caute soluții.
Managerul nostru a optat, cum spuneam, pentru această variantă a doua tocmai pentru că a înțeles că această greșeală, tinând cont că el găsise deja certificatul, nu va produce un impact devastator pentru ei ca organizație. El știa că faptul că îl lăsa pe angajatul său să treacă prin emoția respectivă îl va ajuta pe acesta ca în viitor să nu mai treacă printr-o astfel de experiență.
Emoția puternică pe care angajatul o are de depășit într-o astfel de situații crează o ancoră foarte puternică în mintea și memoria acestuia, astfel încât o situație similară legată de acte, acesta cu siguranță va verifica cu siguranță toate documentele și toată zona în care el ar fi umblat cu documente, nu de două ori, ci probabil, de trei ori.
Poate vei spune că o astfel de situație îi creează o traumă adultului respectiv. O traumă ar fi un cuvânt foarte dur, dar cu siguranță îi creează o ancoră puternică, una care are cea mai bună intenție în spate.
Te invit să te gândești la această tehnică, te invit să te gândești dacă nu de prea multe ori stingi focurile foarte repede sau dacă nu de prea multe ori te duci imediat către angajații tăi și, în loc să îi lași să trăiască experiența, pentru că, repet, tu știi că pe termen lung le va face bine și pe termen scurt pericolul este gestionat, tu le faci morală și astfel îți construiești un renume de cicălitor.