Perioada de probă este cea mai intensă pentru un angajat.
În cele trei luni de cele mai multe ori alegi să arăți implicare, hotărâre și să îți pui în valoare atuurile, dar în același timp faci față temerii, momentelor în care te simți stingher, cunoști o mulțime de oameni noi, asimilezi o grămadă de informație și te redescoperi.
Dacă ar fi să mă întrebi pe mine cuvântul ce definește primele trei luni de probă este CURAJUL.
Primul pas către curaj este alegerea de a face o schimbare pe plan profesional față de care întâi simți entuziasm, dar apoi probabil te apucă panica. Totuși amintește-ți că tu ai fost cel care a reușit să dobândească această poziție și începe să înveți tot ce e nevoie.
Întreabă încă de la început cine este persoana răspunzătoare să îți arate ceea ce trebuie să înveți. Dacă în cadrul companiei nu există o viziune clară asupra acestui aspect, ai curajul să spui într-un mod frumos că acest lucru nu este tocmai benefic pentru noii veniți.
Având în vedere că vei primi o mulțime de informații noi, există posibilitatea să te simți copleșit, deci fii pregătit pentru asta!
Nu uita să notezi chiar și cele mai banale informații; la un moment dat îți vor fi de folos.
Nu te teme dacă simți că ochii sunt ațintiți spre tine, perioada de probă este momentul în care tu ești vedeta și este perioada în care îți pui în valoare atuurile, dar în același timp îți găsești locul în echipă.
Analizează tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, vezi ce poți face tu pentru a îmbunătăți activitatea companiei, fii prietenos, dar în același timp hotărât și detașat.
Notează ce s-ar putea îmbunătăți în activitatea departamentului în care intri, dar sfatul meu este să prezinți aceste aspecte după ce ai încheiat proba, din rolul unui angajat cu drepturi depline care are ceva perspectiva asupra companiei deja, dar o analizează încă cu detașarea începutului. Dacă o faci de la început, riști să fii catalogat ca prea băgăreț sau că vrei tu să dai lecții și nu va fi benefic pentru tine.
Ai curajul să ceri feedback din partea superiorilor tăi. Te va ajuta să ai o imagine asupra activității pe care tu o desfășori și astfel vei putea să îmbunătățești lucrurile ce nu sunt tocmai în regulă. În plus, evident, vei putea știi cu exactitate unde mai ai de lucrat. Nu îți fie teamă de feedback și folosește-l mai degrabă ca pe o unealtă pentru a scoate mai bine în valoare ceea ce știi și a te dezvolta.
Fii autentic și ieși din zona ta de confort. Este o perioadă în care cunoști oameni noi, îți faci noi relații și practic poți scoate tot ceea ce este mai bine bun din tine, așa că ai curajul să fii TU și să comunici tot ceea ce îți place sau te deranjează. Ia perioada de probă ca o provocare pentru tine, dar nu pune presiune și nici nu te dojeni prea tare atunci când greșești. Vei greși. Important ce faci după greșeală.
Dacă ai momente în care te simți copleșit, fă o listă cu avantajele și dezavantajele acestei poziții. Analizează în detaliu responsabilitățile, vezi dacă ți se potrivesc, dar nu uita să fii sincer cu tine. În cazul în care ți se adaugă responsabilități în plus față de ceea ce ți-a fost prezentat, ai curajul să întrebi de ce se întâmplă asta. Nu încerca să iei mai multe în spatele tău, tocmai pentru a fi plăcut. Stabilește limitele. Dar elegant, profesionist.
Comunică într-un mod blând ceea ce îți dorești și simți că nu se potrivește, iar dacă responsabilitățile sunt mai multe decât ce stiai de fapt, după cele trei luni cere și ore de negociere a veniturilor, bineînțeles având argumente solide și dovedind activitatea pe care tu deja ai desfășurat-o în cadrul companiei.
Nu uita, cele trei luni sunt pentru a vedea dacă tu te potrivești în cadrul companiei, dar și invers. Sunt pentru a te ajuta să cunoști mai bine mediul în care activezi, așa că, dacă simți că acesta nu este tocmai propice pentru tine, ai curajul să cauți altă cale. Ai încredere in ceea ce tu știi să faci și ai încredere că vei găsi locul potrivit pentru tine.
Mihaela (… angajata care a trecut prin mai multe probe)