CV-ul, punctul de pornire în carieră

https://oliviapodobea.com/wp-content/uploads/2020/05/1-Layout-site-Cariera-1280x616.jpg

Lumea reporneste acum. Cel puțin, așa își propune?

Lumea ta poate reporni acum de la CV-ul tău dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă.

 

Iată 10 idei legate de CV:

1. CV-ul nu este punctul de pornire în căutarea ta. Acesta este clarificarea poziției pe care ți-o dorești și motivația pentru această schimbare. Nu mă refer aici la situațiile în care îți cauți același post, dar într-o altă companie. Acolo știi deja ce se cere și ce poți tu oferi. Mă refer la situația când vrei să schimbi direcția cu totul. Fără această claritate, vei naviga către orice fel de țărmuri doar ca să vezi că nu îți place ce găsești acolo. Caută în tine răspunsul la întrebările –

De ce vreau altceva și de ce acum?

Singur e mai greu. Oricând. Mai ales acum. Deci, te sfătuiesc să nu cauți doar singur.

 

2. Adaptează cv-ul la poziția pentru care vrei să aplici acum, nu îl trimite așa cum l-ai salvat ultima dată pe ultimul site de recrutare pe care ai aplicat.

 

3. Organizează informația din CV astfel încât recrutorul să poată vedea imediat ce este relevant în cv-ul tău poziția pentru care aplici acum. Nu uita că prima selecție de cv-uri (screeningul de cv-uri) se face în multe cazuri cu ajutorul unor softuri speciale, deci adaptarea este esențială. Întreabă-ți antrenorul în carieră despre ce este vorba.

 

4. Găsește calea să organizezi informația din CV astfel încât el să aibă maximum 2 pagini. Un recrutor petrece cca 5- 10 secunde citind la prima mână CV-ul tău căutând exact elementele obligatorii cerute de postul respectiv.

 

5. Există viață și după Europass. Dacă nu aplici într-o instituție de stat la nivel național sau european unde formatul acesta de CV este obligatoriu, poți încerca și altele respectând cele de mai sus; Europass este greu de urmărit pentru recrutori, vizual vorbind. Dacă trebuie însă să îl folosești, editează-l online, nu din Wordul tău pentru că te va stresa cum “sare” formatarea. Poți folosi https://europass.cedefop.europa.eu/editors/en/cv/upload

 

6. În funcție de specificul postului pe care ți-l dorești, CV-ul poate avea formate diferite, fonturi diferite, chiar inserții de culori care te reprezintă, fără însă a exagera. Ia ca exemplu cv-ul unui graphic designer care ar putea să arate multe din măiestria lui chiar și în formatul cv-ului.

 

7. Verifică adresa de email din CV. Creaza-ți un cont de email cu numele tău. Orice adresă cu cuvinte “trăsnite” iți poate strica imaginea din primul moment.

 

8. Fotografie sau nu în CV – este o discuție lungă și am văzut diferite opinii. Pot fi situații când fotografia iți poate face un mare deserviciu dacă este mult prea veche și arăți în ea diferit de cum ești acum, dacă este de la nuntă sau din ipostaze din afară sferei profesionale. Deci, dacă optezi să ai fotografia în CV, ai grijă să fie recentă, să fie într-o postură neutră, să fii fotografiat din fată, nu din profil sau uitându-te peste umăr, să zâmbești si să fii îmbrăcat așa cum o faci de obicei la serviciu, neuitand însă și care este codul de vestimentație al locului de muncă pe care îl dorești. Dacă aplici pentru o poziție în Comisia Europeană, de exemplu, iți recomand să porti un sacou în fotografie.

 

9. Responsabilități și realizări – când iți alegi cuvintele, gândește-te și dacă poziția pentru care aplici este una de execuție sau una de coordonare, În funcție de acest aspect, alege cuvinte care te prezintă că un bun executant sau, dimpotrivă, ca pe un bun coordonator. Este esențial însă ca tot ceea ce scrii să fie autentic; Dacă tu nu ai stofă de coordonator, se va vedea și din cuvintele pe care le folosești. Soluția nu este doar să schimbi cuvintele, ci să și verifici dacă postul acela ți s-ar potrivi cu adevărat și din acest punct de vedere.

 

10. Scrie tu CV-ul. Când vei scrie/reorganiza/ordona tu informația din CV, când vei alege conștient un format sau altul, un cuvânt să altul, va fi energia ta acolo, energie pe care recrutorul o va recunoaște când te va întâlni fată în fată. În plus, când îți scrie altcineva cv-ul, este ca și cum creezi o falsă impresie celui care îl va citi și, în plus, ca și cum dai responsabilitatea prezentării tale altcuiva. E CV-ul tău, e viața ta, asumă-ți și scrie-l tu.

 

Informează-te, lasă-te ajutat, cere sfaturi, feedback, filtrează și apoi scrie tu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CONTACTOLIVIA PODOBEA
HAI SĂ NE CUNOAȘTEMMă găsești on-line
Află mereu informații și sfaturi utileAbonează-te la NEWSLETTER!

Copyright by OLIVIA PODOBEA. All rights reserved.

Made by Your Image

ro_RORO