Îți scriu acum ca și coach în carieră pentru că știu că îți va fi de folos să ai la îndemână informații despre 2 secțiuni mari esențiale într-un CV pentru un job la distantă.
În general, acest CV nu este cu totul diferit de cel pentru o poziție pentru care vei lucra de la sediul angajatorului tău. Și totuși, pentru că acum trebuie să demonstrezi nu doar că ești bun la acea activitate, ci și că ești la fel de bun la ea și dacă lucrezi de la distanță/de acasă, îți propun să iei în calcul să evidențiezi:
a. Dacă și cât ai mai lucrat de la distanță, dacă ai lucrat cu echipe virtuale din alte birouri, orașe sau țări, dacă ai făcut vreun curs sau ai vreo certificare legată de munca de la distantă. Toată lumea are ce să scrie aici, inclusiv situațiile când ai lucrat de acasă 2 zile pe săptămână sau când ți s-a permis să lucrezi de acasă fie din motive legate de vreme sau pentru că tu nu aveai cu cine să lași copiii care erau bolnavi etc. Poți include aici ca experiență chiar și situațiile când, deși în același birou cu alte persoane, tu trebuia să lucrezi prin telefon, online etc cu persoane din alte țări, cu diferențe de fus orar sau dacă ți-ai obținut o diplomă printr-un curs online/la distantă.
Ceea ce contează este dacă poți răspunde cu mâna pe suflet că ai fost cu adevărat productiv și eficient. Dacă da, atunci poți include acea experiență ca fiind una de muncă la distanță.
b. Abilitățile sunt la fel de importante ca și experiența sau poate și mai importante, mai ales când nu ai prea multă experiență pe care să o treci în CV.
Aici vorbim despre:
– abilități de comunicare orală și verbală – este cerința nr. 1 a angajatorilor pentru poziții de muncă la distantă
– managementul timpului și managementul sarcinilor, adică să fii capabil să te gestionezi pe ține foarte bine din aceste două perspective;
– a fi capabil să lucrezi bine și singur, dar și în echipă
– a fi capabil să nu fi distras de la munca ta, să reduci factorii de distragere a atenției si să ai capacitatea ta de a-ți menține concentrarea
– a fi bine familiarizat cu tehnologia necesară muncii de la distanță și despre a fi capabil să îți rezolvi singur probleme de bază legate de aceasta – dacă pică internetul sau ceva nu mai merge la laptop, să ai măcar o idee de bază despre ce ai putea face să rezolvi situația sau să fi conceput deja un plan de rezervă pentru astfel de situații.
– experiență în folosirea platformelor digitale – Zoom, Google Meet, Skype, Prezi, Google Drive etc – si să știi să îți pregătești singur setările pentru a le folosi.
(sursa: prezi.com)
Dacă te pricepi la toate acestea, asigură-te că le menționezi în CV. Dacă nu, mă refer aici la tehnologie, începe să înveți să le folosești pentru că toate vin cu o versiune gratuită sau cu perioada de folosire gratuită și apoi vei putea să le treci în CV.
Munca la distanță va rămâne de acum înainte și în practica angajatorilor din România nu doar pentru că și ei trebuie să evolueze în această direcție, dar și pentru că din ce în ce mai mulți angajați cer să se meargă pe acest drum.
Fii pregătit!